Skip to main content

Kahden rivitalon painuminen pysäytettiin kustannustehokkaasti ja nopeasti

Rakennuksen tuenta ja stabilointi

Kategoria
Asuintalo
Fokus
Maaperä
Sijainti
Varsinais-Suomi
Kesto / vuosi
15 viikkoa / 2016
Teknologia
GI & Geopolymeeripilari

ONGELMA

Vanha sorakuoppa oli täytetty huolimattomasti, ja täytön päälle maanvaraisesti rakennetut rivitalot olivat alkaneet painua pian valmistumisensa jälkeen. Toinen rivitaloista oli painunut noin 20 millimetriä, ja toisessa, osittain paksun savikerroksen päälle rakennetussa rivitalossa oli painumaa noin 30 millimetriä. Maaperätutkimukset osoittivat, että tontin maaperä oli erittäin heikkoa. Jos ongelmalle ei olisi tehty mitään, rivitalot olisivat saattaneet painua pahimmillaan jopa 15 senttimetriä.   

RATKAISU

POWERPILE Suomi Oy:n tiimi päätti ratkaista ongelman geopolymeeri-injektoinnin ja PowerPile-geopolymeeripilareiden avulla. Ongelma olisi voitu ratkaista myös perinteisin keinoin, mutta perinteiset paalutusmenetelmät olisivat edellyttäneet laajoja purkutöitä, mikä olisi nostanut korjauksen kokonaiskustannukset kohtuuttoman korkeiksi. POWERPILE Suomi Oy:n menetelmillä rivitalojen painuminen saatiin pysäytettyä kustannustehokkaasti ja nopeasti.  

LOPPUTULOS

Korjaustyöt kestivät noin viisi viikkoa. Projektin ensimmäisessä vaiheessa POWERPILE Suomi Oy:n tiimi injektoi paisuvaa geopolymeerimassaa koko sorakuopan alueelle. Maaperään injektoitu geopolymeeri tiivisti ja vahvisti heikosti kantavan maaperän. Tämän jälkeen savikon päälle rakennetut asunnot tuettiin geopolymeeripilareiden avulla. Kahdesta asunnosta poistettiin parketit ja pilarit asennettiin lattian alla olleiden lämmityskaapeleiden väliin. Asunnot olivat tyhjillään paalutuksen ja sisätilojen korjauksen ajan. Korjaustyöt sujuivat erittäin hyvin, ja projekti valmistui asetettuihin tavoitteisiin nähden etuajassa.