Skip to main content

Mistä rakenteen painumisen tunnistaa? 

Painuma voi oireilla kohteesta riippuen eri tavoin. Kun koko rakennus painuu tasaisesti, ongelmia ei yleensä synny. Jos yksi nurkka lähtee kuitenkin painumaan toista nurkkaa nopeammin, rakenteisiin ja seiniin syntyy jännitteitä ja halkeamia. Painumisen seurauksena myös ovet ja ikkunat saattavat mennä jumiin ja lattiat muuttua vinoiksi. Painavat kivitalot ovat yleensä melko herkkiä painumaeroille, kun taas puutalot kestävät rasitusta paremmin.

Jos epäilet, että rakennuksesi on lähtenyt painumaan, tarkkaile erityisesti näitä merkkejä:  

Halkeamat seinissä tai lattioissa

Seinissä tai lattioissa olevat halkeamat ovat yleensä ensimmäinen merkki rakenteen painumisesta. Painuman aiheuttamat halkeamat ovat normaalisti luonteeltaan diagonaaleja, eli ne etenevät vinottain esimerkiksi seinän alanurkasta kohti vastakkaista ylänurkkaa. Halkeamia voi esiintyä niin talon ulko- kuin sisäpuolellakin.

Halkeamat ovat tavallisia erityisesti niissä kohdissa, joissa laajennusrakennus tai lisäsiipi kohtaa päärakennuksen. Jos liitoskohdassa esiintyy halkeamia, laajennusosa on irtoamassa päärakennuksesta.

Painumisen aiheuttamat halkeamat on syytä erottaa hienoista hiushalkeamista, jotka voivat johtua rakenteen luonnollisesta liikkumisesta. Hiushalkeamat ovat tavallisesti hyvin ohuita, kun taas painumishalkeamat ovat paksuja ja ylhäältä leveämpiä. 

Halkeamat sokkelissa ja savupiipussa

Seinien ja lattioiden lisäksi halkeamia voi esiintyä myös sokkelissa ja savupiipussa. Savupiippu voi painumisen takia lähteä myös kallistumaan. 

Vinossa olevat lattiat

Jos lattioissa ei näy halkeamia, mutta ne tuntuvat olevan vinossa, voi asian tarkistaa laittamalla lattialle pyöreän esineen, kuten marmorikuulan. Jos kuula lähtee vierimään, lattia on vierimissuuntaan kallellaan. Lattiat voivat painumisen seurauksena lähteä myös vajoamaan, jolloin lattian ja lattialistan väliin muodostuu näkyvä rako. 

Epätasaiset ajotiet

Teillä painuminen näkyy esimerkiksi tiessä olevina kuoppina, töyssyinä ja epätasaisina ajoväylinä.

Ovi tai ikkuna jumittaa

Mahdollisen painumisen merkkejä kannattaa etsiä myös rakennuksen heikoista kohdista, kuten ovista ja ikkunoista. Jos rakennus on liikkunut paikoiltaan, ovia ja ikkunoita voi olla hankala avata tai sulkea. Ovet ja ikkunat saattavat juuttua myös kokonaan kiinni.  

Viemäri ei vedä

Jos viemärit vetävät huonosti tai eivät ollenkaan, putket ovat saattaneet liikkua perustusten mukana. Rakennuksen painumisen voi huomata myös siitä, että vesi valuu suihkutiloissa tai kylpyammeessa väärään suuntaan. Pahimmassa tapauksessa rakenteen liikkuminen voi johtaa jopa vesivahinkoihin.

 

Mistä tiedän, painuuko minun taloni?

Ole hyvä ja soita asiakaspalvelumme numeroon 0400 400 800 tai pyydä kohdekartoitus www-lomakkeemme kautta. Asia selviää usein jo puhelimessa teknisten asiantuntijoidemme avulla, mutta varmin tapa selvittää tilanne on pyytää asiantuntijamme paikan päälle. Asiantuntijamme selvittävät ensimmäiseksi sen, miksi painumista on tapahtunut juuri sinun kohteessasi.

Mahdollisen painuman tuntomerkkejä

  • Näkyvät halkeamat sokkelissa, seinillä ja lattiassa
  • Epätasaiset tai kallellaan olevat lattiat
  • Odottamattomat rakenteelliset vauriot
  • Ovet ja ikkunat eivät avaudu / sulkeudu kunnolla
  • Ovien/ikkunoiden ja kehyksen välillä on näkyviä rakoja
  • Rakenne näyttää siirtyneen yhteen suuntaan odotettua enemmän
  • Pesualtaassa tai kylpyammeessa vesi valuu väärään suuntaan
  • Vesivahingot voivat johtua rakenteen liikkumisesta
  • Viemärit vetävät huonosti tai ei ollenkaan
  • Savupiipussa on merkkejä halkeamisesta tai kallistumisesta